Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Δ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Π. ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ (2010-2011)

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
THE PANAYOTIS KOUSATHANAS LIBRARY
MUNICIPAL RESEARCH FOUNDATION ON CULTURE & TRADITION
 ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή
17.30΄-20.30΄
[ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
κάθε απόγευμα Τετάρτης από τις 17.30΄ έως τις 20.30΄
και κάθε πρωινό Σαββάτου από τις 09.00΄ έως τις 12.00΄]
(Τηλέφ. 22890-22646)

Δ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2010-2011
Η Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά συνεχίζει για τέταρτο χειμώνα τις αποσπερίδες πολιτισμού με αναγνώσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες, προβολές έργων-σταθμών του παγκόσμιου κινηματογράφου, κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου κι άλλες ενδιαφέρουσες εκπλήξεις με αριστουργήματα της Τέχνης, κυρίως της Μουσικής, καθώς και δυσεύρετα ντοκουμέντα για τους φίλους και τους ενδιαφερόμενους για πνευματική τροφή μέσα στην ηρεμία του νησιώτικου χειμώνα.
2010
1. Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010, 7 μ.μ. ακριβώς
Η οφειλόμενη από τον περασμένο χειμώνα αποσπερίδα: Ένας Σκωτσέζος, ο John Galt, επισκέπτεται την προεπαναστατική Μύκονο του 1810 κι αγοράζει… τη μισή Δημαρχία μας. Με τη σειρά του, σχεδόν δυο αιώνες μετά, μέσα στη λαίλαπα του «μαζικού τουρισμού» το 1980, έρχεται κι ο Καναδός τρισεγγονός του George Galt που ζητά να ανακαλύψει τα χνάρια και να διαφεντέψει τα δίκια του προ-προπαππού του.

2. Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010, 7 μμ.
Όπερα: Η Carmen του G. Bizet, όταν ο έρωτας, το πάθος και η πρόκριση για την άνευ όρων ελευθερία σκοτώνουν. Η Anne Sofie von Otter από το περίφημο Φεστιβάλ του Glyndebourne (2003), ερμηνεύει μια πειστικότατη Carmen. Τόσο ρεαλιστική, που οι κριτικοί είπαν παραστατικά ότι… «οι μασχάλες της μυρίζουν ιδρώτα»!

3. Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010, 7 μμ.
Εισήγηση της Δρ κ. Δέσποινας Νάζου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Ξένοι περιηγητές – Ο “Mεγάλος Γύρος” (“Le Grand Tour”), 18ος αι., το πέρασμα από τη Μύκονο: Μια ανθρωπολογική προσέγγιση». Ο Π. Κουσαθανάς θα αναγνώσει γοητευτικά «ποιητικά» αποσπάσματα» από εντυπώσεις δυο σημαντικών περιηγητών (J.-P. de Tournefort, 1700 / Lord Charlemont, 1749).

4. Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010, 7 μμ.
Το δώρο της Βιβλιοθήκης Π.Κ. για τα Καλά Χριστούγεννα: C. Orff, Carmina Burana. Όταν τα νιάτα, η ομορφιά κι ο έρωτας παραμερίζουν προλήψεις και θρησκείες και υμνούν τη χαρά της ζωής.

2011

ΑΙΣΙΟΝ ΤΟ 2011 ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ

5. & 6. Κυριακές, 9 και 30 Ιανουαρίου 2011, 7 μμ.
Διπλό (ίσως και τριπλό) αφιέρωμα στην πάντοτε επίκαιρη Ποίηση του Κ.Π. Καβάφη (1863-1933): «…Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία…». Θα ακολουθήσει προβολή της ευρηματικής ταινίας του Σ. Χαραλαμπόπουλου Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

7. Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 7 μμ.
Πρώτο αφιέρωμα στις επτά ταινίες του Andrej Tarkovsky (1932-1986) με την προβολή της ταινίας Solaris (1971). Οι μνήμες, οι ενοχές και οι νοσταλγίες που ακολουθούν τον διαπορούντα και πάσχοντα άνθρωπο σ’ όποιο σημείο του σύμπαντος κι αν βρεθεί απελευθερώνοντάς τον με το μαρτύριο εν τέλει.

8. Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011, 7 μμ.
Τέσσερα «αργά» μέρη από ισάριθμες συμφωνίες του L. van Beethoven: Της Τρίτης, Πέμπτης, Έκτης και Ένατης. Ο βηματισμός της Ψυχής ενός σπουδαίου καλλιτέχνη που θα αλλάξει διαπαντός τον βηματισμό της Μουσικής. Όταν η συμφωνική μουσική άρχισε να ψηλαφεί τον τύπο των ήλων…

9. Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011, 7 μμ.
Η συμβολή της Βιβλιοθήκης Π.Κ. στην Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου που πλησιάζει. Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης (1797-1864): «…Διότι δεν αντέχω να βλέπω το άδικο να πνίγει το δίκιο… Και δε μας ακούς και δε μας βλέπεις… Γιατί τα τραβήξαμε αυτά; Γι’ αυτήνη την πατρίδα. Και τώρα δικαιοσύνη δε βρίσκομεν από κανέναν. Όλο δόλο και απάτη…».

10. & 11. Κυριακές, 27 Μαρτίου και 10 Απριλίου 2011, 7 μμ.
Διπλό αφιέρωμα στη γιαπωνέζικη ποιητική φόρμα του τρίστιχου, δεκαεφτασύλλαβου χάικου. Η επίδρασή της στην ελληνική, ποιητική παραγωγή:
                                        Φάρσα της μοίρας:
                                        κάτω απ’ το κράνος λαλεί
                                        ένα τριζόνι.
                                                       (Bashō)

                                        Στάξε στη λίμνη
                                        μόνο μια στάλα κρασί
                                        και σβήνει ο ήλιος.
                                                       (Γ. Σεφέρης)     
          
12. Κυριακή, 17 Απριλίου 2011, 7 μμ.
Για τη Λαμπρή που έρχεται: Η Missa Solemnis, η Μεγάλη Λειτουργία του Beethoven: Συνειδητοποιημένος και αξιοπρεπής ο επαναστατημένος πλέον άνθρωπος της νεότερης εποχής εκλιπαρεί με τον προσήκοντα σεβασμό από τον Πλάστη-Θεό του τη Λύτρωση και την «απαιτεί» ως αναφαίρετο πλέον δικαίωμά του.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προκαταβολικά, για ν' ανοίξει κι άλλο η όρεξή μας, προαναγγέλλεται εδώ η πρώτη αποσπερίδα μας για την περίοδο 2011-2012 ( ! ): «Pictures Reframed». Ένα παλιό (1874), σημαντικό μουσικό έργο, οι Εικόνες από μια έκθεση του Ρώσσου M. Mussorgsky (1839-1881), που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσομε στην ορχηστρική μορφή του (M. Ravel, 1922) τον περασμένο χειμώνα με τη θαυμάσια Σιμόν Μπολίβαρ Ορχήστρα των Νέων της Βενεζουέλας υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του νεαρού διευθυντή της Gustavo Dudamel, φορά την πρώτη του, την πιανιστική μορφή και... «εκσυγχρονίζεται» με μιαν ολοκαίνουργια μουσική ερμηνεία και «conceptual» απόδοσή του με πολυμέσα και εικαστικές εγκαταστάσεις από δυο σύγχρονους καλλιτέχνες, τον Νορβηγό πιανίστα Leif Ove Andsnes και τον Νοτιοαφρικανό «visionary concept artist» Robin Rhode. Συγχρόνως και παραλλήλως θα γίνουν αναφορές στο συγγενές, αλλά πιο ουσιαστικό, πρωτοποριακό παράδειγμα του σπουδαίου Έλληνα μουσικού, του τόσο πρόωρα χαμένου Γιάννη Χρήστου (1926-1970), με δυο εμβληματικά έργα του: την Αναπαράσταση I («αστρωνκατοιδανυκτερωνομήγυριν...»), 1968, και την Αναπαράσταση III («Ο πιανίστας»), 1969. Αλλά λεπτομέρειες προσεχώς...]

***

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Π.Κ.

Συστάθηκε "Λέσχη Ανάγνωσης" για τους φίλους του βιβλίου. Την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου του 2011, στις 7 μ.μ. θα γίνει η πρώτη συνάντηση της Λέσχης στη Βιβλιοθήκη Π.Κ. Το πρώτο βιβλίο που επιλέχτηκε είναι το τελευταίο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Τα σακιά (Καστανιώτης 2010). Οι συναντήσεις  της Λέσχης θα γίνονται μια φορά τον μήνα με διαφορετικό κάθε φορά βιβλίο, το οποίο οφείλουν τα μέλη να έχουν διαβάσει. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερα μπορούν είτε να παραστούν στην πρώτη συνάντηση και να ζητήσουν πληροφορίες είτε να επικοινωνήσουν με την προσωρινή συντονίστρια της Λέσχης κ. Αγγέλα Καλαφάτη στο τηλέφωνο 6077 281 895.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

. end-tag